logo_lena_gavelin

Kontakta mig:
lena@run4heart.se
Mobil: 070-6678783

Veckans pass

Tipsar här varje vecka om inspirerande och utvecklande träningspass för Trailrunning Sweden. 

På gång:

Vill du få hjälp med ditt träningsupplägg. Få feedback på den träning du genomfört. Hjälp att nå ditt mål.
Läs mer här
 

Bemer partner:

Ta del av run4heart nyhetsbrev

lite tankar från mig:

2019

Hit bar dagens promenad, underbar eftermiddag med frisk luft. Hit bar dagens promenad, underbar eftermiddag med frisk luft.

Idag är det 7 veckor sedan jag opererade bort slemsäck och lite annat i hälen. Jag följer mitt rehabprogram och det känns som jag är på rätt väg. De första 6 veckorna har inneburit väldigt låg belastning. Från vecka 3, då jag fick börja cykla lätt, har träningen bestått av 15-30 min. cykel med lätt belastning 3 ggr/vecka. Till det har jag lagt lite överkroppstyrka och bålövningar, där jag inte behöver belasta foten på något sätt. Har också kunnat promenera kortare sträckor. Från och med denna vecka ska jag få öka belastningen vilket känns riktigt skönt, idag fick jag till och med till en promenad ca 40 min. i lite raskare takt. Så underbart att få lite frisk luft, helst en sådan här dag när solen visade sig, minusgrader och utsikt över vita fjäll. Då vet jag vad jag mår bra av.. att få röra mig utomhus och kunna andas frisk luft samtidigt som jag får njuta av naturen. 

Läs hela inlägget »
Fotoperation 9 oktober
Fotoperation 9 oktober

Det är nu snart en månad sedan jag gjorde en opeartion av min höger fot. Under ett par års tid har jag slitit med smärta och svullen häl, det har gått bättre ibland och vid vissa tillfällen väldigt ont. Jag har varit till olika ortopedläkare med inte fullt så bra resultat, smärtan har kommit tillbaka när jag återgått till mer löpning. I våras fick jag nog.. Kollade upp lite vad andra löpare med problem i hälen gjort och vart de fått hjälp. Jag fick till slut remiss till Hålan Alfredson i Umeå. Äntligen fick jag träffa en läkare som jag kände förtroende för, som inte "bara" ville spruta kortison i hälen utan kunde förklara vad som var fel och vad som borde göras. En kraftigt inflammerad slemsäck och operation krävdes. Rehab ca 3 månader.
Inte så roligt att lägga sig på operationsbordet i maj, när hela våren med uppbokade löpgrupper och hela sommarsäsongen skulle bli förstörd. Det tyckte inte läkaren heller utan föreslog att jag skulle vänta till hösten, springa det jag kunde under vår/sommar och sedan ta kontakt och beslut när jag ville göra en operation.

Så.. jag har sorungit i sommar, mer eller mindre ont, inte känt mig motiverad att göra längre pass, då smärtan då har blivit större, men jag har kunnat springa och göra de jobb jag velat. Hela tiden med tanken att jag ska göra en operation, för jag vill ju kunna springa utan smärta, vill kunna springa de där underbara passen på fjället, utan att ha ont, kunna fortsätta jobba som löpcoach och anordna löpupplevelser.

Så den 9.e oktober var det dags, och nu är det gjort. En månads rehab är gjort och jag kan nu gå på foten, men det blir inga långa promenader och i begränsad fart. Har börjat cykla utan belastning, hela 30 min!

Mitt mål nu är att bli helt bra, kunna springa utan smärta och kunna fortsätta leva som löpare, kunna springa mina härliga pass i fjäll och/eller bergsmiljöer, uppleva nya miljöer med löpskor utan smärta.  

Korta promenader, med tid attt reflektera och titta påfjällen, till våren springer jag där igen... Korta promenader, med tid attt reflektera och titta påfjällen, till våren springer jag där igen...

Just nu bestär min rehab av korta promender. Cykel utan belastning samt stretch av foten 2-3 minuter/dag. Lägger till lite styrketräning där jag inte behöver involvera foten t.ex. armhävningar(på knä), sit ups, rygglyft + att jag får tid till mer yoga och meditation på mornarna. Kanske jag blir lite rörligare och starkare i bål och armar efter detta?

Läs hela inlägget »
Första snön Första snön

Igår avslutade run4heart höstens löpkurs, i säsongens första snö.
Jag har nu kört löpkurs i flera år, våren är den mest intensiva, med flera kurser igång samtidigt. Hösten brukar vara lite lugnare, lite synd då det är så otroligt härligt att löpträna på hösten. Jag får ofta frågan om jag har öppna grupper eller kurser, jag har inte haft det hittills, men kanske det kan komma något framöver. De kurser jag har i dagsläget är uppbokade av anställda inom t.ex. kommun eller annan arbetsplats. Vad är det då för skillnad på en löpgrupp och kurs? För mig är kurserna inte enbart för att komma ut och springa i en grupp utan för att deltagarna ska lära sig något, som de kan ha med sig i sin egen träning efter de tillfällen vi haft tillsammans. Jag lägger jag upp träffarna med ett antal tillfällen med olika teman och kunskap för varje tillfälle, vi springer både på platten, i terräng lär oss vad vi ska tänka på i uppförsbackar, nedförsbackar när vi springer intervaller, vilken styrka det är bra att ha som löpare och så vidare. Efter varje tillfälle får även deltagarna med sig minnesanteckningar och övningar för att kunna använda sig av själva.
Nu är terminens kurs avslutad, precis lagom till första snöfallet. Inplanerat till min egen rehabperiod, då jag i nästa vecka ska ta bort några irrriterande slemsäckar i en häl och får köra rehab en period. Nästa säsong ska jag vara redo igen, vårsäsongen, löparnas mest hektiska period. Ser fram emot det!

Läs hela inlägget »

I våras körde jag flera nybörjarkurser såväl med kommunen och regionen. Då flera var så taggade efter vårens omgång så valde regionen att starta hösten med en fortsättningskurs, där alla anställda inom Region JH är välkomna. Så har du gått nybörjarkursen, eller redan springer lite, du behöver inte alls vara på någon hög nivå, men att du i alla fall inte är helt nybörjare, så är du välkommen att rivstarta hösten med en ny löpkurs. Få inspiration och höja motivationen när den mörkare tiden på året är på intågande. 

Läs hela inlägget »

Att det är viktigt att röra på sig och att få fler att komma igång med löpning, det är något Östersunds Kommun har förstått är viktigt. Att komma igång med motion genom att gå i rask takt, jogga och löpträna. Det behöver inte vara så stort steg att ta. Vad vi vet är att det däremot är ett stort steg för hälsan. Människor som rör sig regelbundet genom fysisk aktivitet, mår bättre, presterar bättre på jobbet, orkar mer, sover bättre... ja listan kan göras lång. Därför är det kul att snart få börja två nybörjarkurser i löpning tillsammans med Östersunds kommun. Kurserna är redan fullbokade, och jag önskar alla varmt välkomna vecka 19. 

Läs hela inlägget »

Först ut att boka löpkurs i vår är Region Jämtland Härjedalen. Till dessa kurser kan man anmäla sig som anställd, vårdgivare eller partner i Regionen. Anmäler sig gör man genom personalföreningen. 
Vårens kurs är under sju tillfällen. En grupp för nybörjare och en grupp för fortsättning, båda grupperna startar den 7 maj, välkommen du som anställd i Region Jämtland Härjedalen!

Läs hela inlägget »

2019 har precis startat, oavsett vilka förväntningar, drömmar, mål, vi har inför ett nytt år handlar det ju egentligen inte om att det blir ett nytt år, dagarna fortsätter rätt lika, fastän det står 2019. Det viktiga är att försöka ta vara på varje dag oavsett om det är nytt år eller inte. Nyårslöfte, kan vara bra på sitt sätt, men löfte låter så starkt, jag skulle hellre säga att du ska sätta upp ett mål, ha en dröm. Mål och drömmar är bra, det kan hjälpa oss att jobba mot något, ge motivation och styrka, sedan blir det inte alltid som man tänkt sig och vissa saker kan vi inte styra över, än hur gärna vi vill. Ibland har vi medgång då allt känns lätt och självklart, ta vara på de stunderna och dagarna! Någon gång kommer en motgång, möt den på bästa sätt, gå vidare och lär dig något av det. Jobba vidare mot din dröm i såväl med- som motgång. Når du inte hela vägen fram, så kan jag lova att du ändå fått något bra med dig på vägen.
Vi har precis startat ett nytt år, men det som kallas livet rullar på som vanligt, ta vara på varje dag, vecka, månader och år, våga drömma och våga vara den du är.
Ta hand om dig och varandra därute och ett Gott Nytt År! 

Läs hela inlägget »

yrke: IdrottspedagogInspiratör & löptränare

Idrottspedagogik m idrottsmedicin
Idrottspsykologi Friidrottsförbundets löptränarutbildning
Flera års erfarenhet av läger och löpkurser.
Löpteknik, utvecklas som löpare.
Träningsglädje!

min
löparkarriär:

10 år i friidrottslandslaget 2001–2010.
VM Paris 2003,
EM Göteborg 2006,
EM Barcelona 2010.
8 landskamper.

minnesvärda segrar:

Stockholm Marathon 2002, Göteborgsvarvet 2002, Finnkampen 2002 och 2004, Tjejmilen 2001 och 2004, Monaco Marathon 2006 , Lidingöloppet 2002 samt 2004–2006, Swiss Alpine Bergsmarathon 78 km 2009

Andra segrar
(efter min "karriär")

Axa Fjällmaraton 2013
Höga Kusten Trail 43 K 2015 
UTGS 50 K 2015
Vemdalen Fjällmaraton 2016 & 2017
Största segern är att kunna springa!

personliga
rekord:

5 000 m - 16.32 (bana)
10 000 m - 34.04
(Tjejmilen 33.35)
Halvmaraton - 1.13.03
Marathon - 2.30.39(svenskt rekord 2003-2007)
Lidingöloppet 30 K - 1.53.13

Lägenhet i
Vålådalen uthyres









Intresserad att hyra vår lägenhet i Vålådalen,
när vi inte är där och tränar?
4 bäddar med plats för extrasäng. Läs mer
Hyr ut via airbnb eller ring:
 Micke 070-924 50 78

Bloggarkiv

Run4heart med Lena Gavelin
Träning, läger, resor och andra aktiviteter inom löpning.